Koraleriet till Danmark i november

Posted on

“Enstämmigt och polyfont. Flera hundra år gamla katolska och protestantiska koraler i en halvsekulär och flerreligiös samtid.”

klangprojektion

I våras hade vi glädjen att meddela att Koraleriet erhållit ett stipendium av Längmanska Kulturfonden, för en Danmarksturné. Vi är nio sångerskor i åldrarna 20-50, som samlas regelbundet med utgångspunkt i den lokala folkliga koraltraditionen i och runt Blekinge, alltså den del av Sverige som förut tillhörde Danmark. Tillsammans, och under ledning av Kristin Borgehed och Astrid Selling, utforskar vi den egna rösten och kroppen, och därigenom estetiska infallsvinklar såsom talnära sång, samsång och solosång. 

img_7581 (1)

Sommaren har har ägnats åt planering ihop med svenska och danska parter, musikaliskt arbete, och nu är det klart att vi far på Köpenhamnsturné andra helgen i november! Vi tar med oss musik alltifrån 1695 års psalmbok, fram tills rykande färskt, skapat samma dag som den framförs – sådant är kulturarvet!

Vi kommer att få en specialomvisning på Dansk Folkemindesamling, som är Danmarks folkminnescenter. Danmark har godkänt UNESCOs konvention om Immateriellt Kulturarv, dit tex Koraleriets folkliga sång hör. De beskriver sitt uppdrag såhär

“Immateriel kulturarv er i højere grad end den materielle kultur personbåren og hviler på menneskelige praksisser. Kulturarven er levende og altid under forandring og får tillagt nye betydninger.” 

Dessutom kommer vi att sjunga i mässan samt vid kaffet i Svenska Kyrkan i Köpenhamn söndagen den 12/11 klockan 11! Det blir fint att få framföra vår dansk-svensk repertoar mitt i det kulturella koral-smörögat!!  Varmt välkomna dit!

10012624_763472817085292_952197636034291446_n

En samling av körens psalmböcker, från 1695 och framåt tills 1937 år versioner!

Koraleriet utforskar konventioner och föreställningar om vad som anses vara kvinnlig kroppslighet, kvinnligt röstutövande och kvinnligt berättande.

img_7569

Sångerna har vi hämtat på flera sätt. Dels ur äldre notsamlingar, dels från uppteckningar i musikarkiven, och dels som visor som vi fått sjungna för oss.dav

Sångerskor:

Kristin Borgehed (kontrabas)
Astrid Selling (flöjter)
Lisa Stormlod
Agnes Sjöberg (polsk trumma)
Emma Feldmanis
Linnea Blomgren
Cecilia Danielsson
Linnea Gustafsson
Ingrid Björngreen-Nilsson

 

Kontakta Kristin för bokning av koraleriet för konsert, sång under gudstjänst, fest, bröllop, eller sångsamarbete med lokal kyrkokör!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s